Is het je ooit opgevallen hoeveel tijd er wordt besteed aan het eindeloos bestrijden van keukenvet en kalkaanslag?
Het blijkt dat de krachtigste hulpjes niet verstopt zijn op de afdeling huishoudchemicaliën, maar op een gewoon schap met producten, meldt de correspondent van .
Ervaren huisvrouwen hebben zich al lang geleden gerealiseerd dat een gewone citroen niet alleen wonderen doet in thee.
Het zuur tast gemakkelijk kalk aan, het is alleen nodig om de plakjes in de waterkoker te doen en te koken. Het aroma van citrusvruchten zal de keuken vullen en de wanden van het servies zullen glimmen als nieuw.
Het eeuwenoude duo van zuiveringszout en azijn is nog steeds ongeëvenaard in het reinigen van gestold vet. Eerst wordt er rijkelijk zuiveringszout op het oppervlak gestrooid en vervolgens wordt er een azijnoplossing op gespoten. De heftige chemische reactie duwt het vuil letterlijk uit de kleinste poriën.
Het enige wat je nog hoeft te doen is het oppervlak zonder al te veel moeite schoonvegen met een zachte spons. Voor de oven is deze methode een echte redder in nood, omdat de bijtende dampen van dure schoonmaakmiddelen niet meer nodig zijn.
De bekende plakkerigheid op de planken van gemorste jam of honing kan eenvoudig worden weggewerkt met gewone plantaardige olie. Doe een druppel olie op een servet en veeg de probleemplek schoon. Het vet lost gekonfijte vlekken in een paar seconden op.
Daarna worden sporen van de olie zelf verwijderd met een willekeurig afwasmiddel. Deze eenvoudige methode houdt gelakte oppervlakken perfect schoon.
Veel mensen hebben gehoord over de talenten van mosterdpoeder voor het afwassen van vette vaat, maar weinigen durven het in de praktijk te brengen. Ondertussen werkt het veel beter tegen opgedroogd vet dan veel aangeprezen gels. Verdun de mosterd gewoon met warm water tot pap.
Breng het aan op borden en pannen, laat het tien minuten intrekken en was het er dan af zonder een druppel chemie. Handen na zo’n procedure voelen trouwens geweldig aan, in tegenstelling tot contact met agressieve samenstellingen.
Een andere favoriet in de keuken is aluminiumfolie, dat de harde kant van de spons vervangt. Een prop folie is een uitstekende schurende schraper. Je schraapt er gemakkelijk aangebrande plekken mee weg op bakplaten en pannen zonder krassen achter te laten.
De methode is al generaties lang beproefd en is nog steeds relevant. Deze eenvoudige technieken zijn kosteneffectief en maken van vervelend schoonmaken een leuk experiment.
Lees ook
- Waarom je niet hard hoeft te werken: de wetten van de luie gastvrouw die werken
- Hoe chaos omzeilen: eenvoudige technieken om ruimte te organiseren

