Thuiskoks vechten al jaren om het perfecte pizzarecept, waarbij ze dezelfde luchtige en sponsachtige korst proberen te maken.
Een weinig bekende maar effectieve methode stelt voor om gewoon water in het deeg te vervangen door mineraalwater met gas, meldt een correspondent van .
De kooldioxidebellen werken als een extra rijsmiddel en creëren veel microholtes in het deeg tijdens het kneden. Dit heft de noodzaak van een goede fermentatie niet op, maar het geeft wel een voorsprong in het streven naar een luchtige structuur.
Met deze methode word je niet van de ene op de andere dag een meester in Napolitaanse pizza, maar het zal zeker helpen om dicht en ruw deeg te verhelpen. De soda maakt het medium licht zuur, wat ook de gluten versterkt, waardoor het deeg zowel elastisch als sterk wordt.
Het is belangrijk om sterk koolzuurhoudend water te gebruiken en snel te werken zodat de bubbels er niet vroegtijdig uitlopen. Het deeg is zacht en prettig om mee te werken, het scheurt niet bij het uitrollen en rekt goed uit.
De smaak van de afgewerkte korst verandert lichtjes en krijgt een subtiele melkachtige toets, vooral als je water zonder sterke minerale smaak gebruikt. Sommige pizzaiolo’s vergelijken dit effect met het resultaat van een lange fermentatie in de koelkast.
Natuurlijk is deze flyhack geen wondermiddel en vervangt het geen kwaliteitsmeel, goed kneden of geduld. Het is echter een geweldige hulp voor degenen die net beginnen of die een gegarandeerd resultaat willen zonder lang te moeten wachten.
Voor pizza zonder gist op kefir of soda wordt zuiveringszout een echte redder in nood. Het zorgt voor die felbegeerde lift en luchtigheid die op andere manieren moeilijk te bereiken is.
Probeer te experimenteren met deze eenvoudige techniek op je volgende pizza-avond. Misschien wordt de bescheiden fles spuitwater wel je geheime wapen in de strijd om het perfecte diner.
Lees ook
- Waarom je kebabmarinade nooit werkt: het geheim zit ‘m niet in de azijn
- Wat er gebeurt als je uien in koud water laat weken: een klein geheim dat de smaak van je salades zal veranderen

