De meeste mensen wikkelen een krop kaas gewoon in een plastic zak en sturen het naar de groentelade.
Na een paar dagen is de kaas bedekt met onaangenaam slijm of verandert hij in een smakeloze broodkruimel. Het geheim van de lange levensduur van de kaas zit in de juiste balans van vocht en luchttoevoer, meldt een correspondent van .
Voedselfolie is de grootste vijand van kwaliteitskaas, het “verstikt” de kaas letterlijk en creëert een broeikaseffect. De ideale verpakking is perkamentpapier of waspapier, dat het product laat ademen.
Wikkel de kaas in perkament en plaats hem dan in een geëmailleerde, glazen of plastic bak met een los deksel. Dit creëert zijn eigen ideale microklimaat met constante vochtigheid.
Harde en halfharde kazen zoals parmezaanse kaas of cheddar kun je het beste bewaren in iets drogere omstandigheden. Een groot stuk kan zelfs in een katoenen handdoek gewikkeld worden die licht gedrenkt is in zout water.
Zachte kazen zoals Camembert of Brie vereisen meer aandacht. Ze moeten in hun originele verpakking worden bewaard, of anders in perkament, maar wel op de warmste plek in de koelkast.
Vries kaas nooit in, tenzij je de textuur onherroepelijk wilt vernietigen. Eenmaal ontdooid verandert de kaas in een brokkelige, smaakloze massa, ongeschikt om mooie plakjes van te maken.
Als er een lichte witte schimmel op het oppervlak verschijnt (we hebben het over harde kazen), moet je het product niet meteen weggooien. Dit deel kun je er gewoon voorzichtig afsnijden, en de rest is goed eetbaar.
Onthoud dat kaas een levend product is dat zelfs in de koelkast blijft rijpen. Als je de kaas goed bewaart, bederft hij niet alleen niet, maar komt ook de smaak nog beter tot zijn recht.
Lees ook
- Waarom marineren in gefermenteerde melkproducten het geheim is voor perfecte kebabs
- Hoe je boekweit op de juiste manier kookt zodat het uit elkaar valt: een methode die je houding tegenover pap zal veranderen

