Hoe het deeg sneller kan rijzen: een trucje met een hoge temperatuur

Thuis bakken wordt vaak gefrustreerd door tijdgebrek, vooral tijdens het rijzen van het deeg.

Het kan koppig weigeren om te rijzen als je al een kookschema hebt gemaakt, meldt .

Warmte is de belangrijkste bondgenoot van gist, maar het is niet altijd de ideale temperatuur in de keuken. Batterijen in de winter of tocht in de zomer kunnen het proces vele malen vertragen.

Vul een grote kom met heet kraanwater – geen kokend water, maar water van een aangename temperatuur. Zet deze kom op de bodem van de voorverwarmde oven, die van tevoren is uitgeschakeld.

Plaats de kom met deeg erop en sluit de ovendeur. De vochtigheid en de stabiele warmte creëren het ideale microklimaat voor de gist om actief te werken.

Het deeg zal niet alleen twee keer zo snel rijzen, maar het zal ook luchtiger en gelijkmatiger zijn. De vochtige lucht voorkomt dat er zich droge korsten vormen op het oppervlak.

Deze methode is bewezen door vele generaties bakkers, maar om de een of andere reden onterecht vergeten in moderne keukens. Er is geen speciale apparatuur voor nodig en het werkt perfect.

De methode is vooral handig in de koelere seizoenen, wanneer flats vrij vers kunnen zijn. Slechts twee eenvoudige stappen besparen uren wachttijd en verbeteren het resultaat voorspelbaar.

Nu zullen je bakwaren altijd gezwollen en lang worden. Probeer deze methode één keer uit en het zal je vertrouwde culinaire geheim worden.

Lees ook

  • Wat er gebeurt als je gehakt voor koteletten te vroeg zout: een culinaire mislukking die gemakkelijk te vermijden is
  • Hoe je kaas op de juiste manier in de koelkast bewaart zodat hij niet uitdroogt


Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Handige tips en lifehacks voor dagelijks gebruik